09 de desembre, 2009

Excursió Begues-Olesa de Bonesvalls pel Camí Ral


El passat 29 de novembre, en el marc de la IIa Trobada d’Estudiosos i Centres d’Estudis d’Eramprunyà celebrada a Begues, el Centre d’Estudis Beguetans (CEB), va organitzar una excursió entre Begues i Olesa de Bonesvalls per l’antic Camí Ral que anava de Sant Boi de Llobregat a Vilafranca del Penedès.

Tal com es va exposar en una de les ponències de la Trobada, el passat estiu l’ajuntament de Begues va organitzar un camp de treball per joves que tenia l’objectiu d’involucrar als joves de la població en el coneixement i la recuperació d’aquesta important via de comunicació medieval i del patrimoni històric i natural que permet veure. El projecte es va anomenar “Joves pel Camí Ral” i van deixar testimoni en un bloc fet pels mateixos joves. Una iniciativa molt interessant.

Durant l’any 2010, l’àrea d’espais naturals de la Diputació de Barcelona crearà una nova ruta anomenada “Ruta dels Castells” que permetrà la connexió -mitjançant un sender molt ben senyalitzat- de tots els castells dels parcs naturals del Foix, d’Olerdola i del Garraf. I a petició dels ajuntaments de Begues i Olesa, aquesta ruta passarà pel Camí Ral en el tram entre aquest dues poblacions. Aquesta actuació de la Diputació permetrà recuperar aquest tram del camí que ara mateix està ben colonitzat per la vegetació.

Aquest camí serà molt interessant de fer, tal com vam poder comprovar el passat 29 de novembre, per l’entorn natural i agrícola del Parc Natural del Garraf pel qual passa i per la gran quantitat d’elements de patrimoni històric que es pot veure (l’espectacular Pou de Glaç, els enormes forns de calç excavats al rocam, les roderes i murs del Camí Ral, els marges de pedra seca, les cabanes de pedra seca, la Cadira de Sant Cristòfol i l’imponent Hospital medieval d’Olesa de Bonesvalls). Un cop aquest camí estigui net i recuperat és molt possible que es localitzin més elements d’interès patrimonial.

Us convido a veure el reportatge fotogràfic que vaig fer d’aquesta excursió clicant la imatge de dalt.

6 comentaris:

Grup de Recerca Olesa Rural ha dit...

Xavier, m'ha agradat molt el teu comentari sobre la caminada del dia 29, unes fotos molt guapes!!!

Santi Estrada

M.Angels ha dit...

Quina caminada més interessant!
i molt bones fotos Xavier.
M'hagués agradat anar-hi.

Ricardo ha dit...

Un reportatge extraordinari! A mi també m'hagués agradat fer aquesta caminada!

elmarge ha dit...

Gràcies pels vostres comentaris. La veritat és que quan es recuperi aquest tram del Camí Ral i estigui ben senyalitzat, valdrà molt la pena organitzar una excursió.

Ricardo ha dit...

Et felicito un treball únic i extraordinari.
Una abraçada

elmarge ha dit...

Gràcies Ricardo pel teu comentari! No saps com m'al·legro de que estiguis un altre cop en la "bretxa".
Una forta abraçada!