14 d’abril, 2010

Les orquídies: la natura insòlita del Baix Llobregat







A la primavera del Baix Llobregat, emergeix dels nostres entorns naturals tot un seguit de miraculosos espectacles de plena bellesa. La floració dels cirerers que emblanquinen les nostres valls i muntanyes, és un d'aquests espectacles naturals més coneguts. No obstant, hi ha un esclat natural bellíssim, però poc conegut, fins i tot, per les persones que solen fruir de la natura de la nostra comarca: la floració de les orquídies.

El desconeixement que tenim d'aquestes meravelles naturals és degut probablement a la petitesa d'aquest tipus de flora i, en general, a la falta de valoració dels entorns naturals que tenim. A Sant Boi de Llobregat, el grup ecologista Encina i l'ajuntament, fa anys, van publicar conjuntament un pòster per les escoles sobre les orquídies que es podíem trobar a les zones naturals de la ciutat, precisament, per donar a conèixer aquest tresor.

Però, no ens enganyem, no les veus si no vas acompanyat d'una persona experta que te les mostri. I el passat diumenge, l'amic Andreu Burguera (veieu el seu bloc "Golbes, racó del naturalista"), naturalista gran coneixedor de les aus, els bolets i de les orquídies (entre altres coses) ens va mostrar a un grup de persones les orquídies que podem veure al Baix Llobregat. La mostra ens la va fer en una petita excursió pels boscos de Begues que estam al llindar del Parc Natural de Garraf i que estant -curiosament- molt a prop d'aquesta població (de fet, va ser baixar del cotxe i començar a veure-les). I com diu l'Andreu, desprès de fotografiar-les, un s'enganxa a l'afició per a aquestes minúscules flors.

(+ info orquídies de Catalunya)

8 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Es nota que domines l'art de la fotografia.
L'any passat en vaig veure a l'altre cantó de riu, cap a la Rierada. Enguany, fins ara, m'han passat per alt: em cal obri més els ulls!

elmarge ha dit...

La veritat és que la natura està despitada amb el temps que fa, i hi han altres orquídies que encara no han sortit; aquestes eren les primeres.

Andreu0505 ha dit...

Hola Xavier,
Estàs fet un bon fotògraf de natura,
t'han quedat molt bé, ja saps que si vols podem fer algunes més a Sant Boi
gràcies per lo de especialista, però jo sempre dic que només sóc una persona amb molta curiositat.
Fins aviat
Andreu

Angeles Toribio ha dit...

Yo tengo dibujos hechos de algunas más comunes que salían en el camino de las casitas de Can Ros del LLor (las de los años 50).

elmarge ha dit...

Andreu, has d'organitzar una nova sortida però a Sant Boi (crec que li has de fer cas al Josep...) perquè seria un èxit.
I els curiosos al final ens fent especialistes perquè no hi ha ningú més que s'interessi... he, he....

elmarge ha dit...

Angeles,

Pués a ver si los enseñas. Seguro que son muy interesantes y habrá muchas personas que lo sepan apreciar.
Un saludo.

Lola ha dit...

Xavier,
Quina mà que tens per captar la bellesa !!!

elmarge ha dit...

Gràcies, Lola, pel teu elogi... Tu també fas unes fotos molt maques pel teu bloc.