Pàgines
▼
10 d’octubre, 2009
Posar en valor el patrimoni històric-militar: el Forte de Sao Jorge de Oitavos (Cascais)
L’any 1640, en plena Guerra dels Segadors, el rei Felipe IV i el Conde-duque de Olivares van tenir que decidir si perdien el control sobre Catalunya o Portugal. No podíem frenar a la vegada dos focs de sublevació davant de la política centralista del conde-duque. I vam decidir, per interessos geoestratègics, no perdre el control sobre Catalunya.
Aquest fet va propiciar la independència total del regne de Portugal (annexionat amb el rei Felipe II). Però els portuguesos sempre es van preparar militarment davant de possibles invasions de tropes castellanes a les seves terres.
Une de les zones més vigilades i fortificades per frenar un possible desembarcament va ser la costa de Cascais. A partir del 1640, dotze noves fortificacions van ser construïdes al llarg de la costa per aturar un hipotètic atac. Fortificacions petites amb petites guarnicions de soldats i amb petites bateries de canons.
Una d’aquestes fortificacions, el Forte de Sao Jorge de Oitavos, va ser declarada monument nacional i va ser restaurada per la Câmara Municipal de Cascais. Desprès de la seva restauració, s’ha realitzar un interessant centre d’interpretació on s’han reconstruït l’armament que existia i on s’explica tots els elements de la intrahistòria i de la cultura militar de l’època.
Aquesta fortificació es troba ubicada en un entorn natural de primer ordre com és el Parc Natural de Sintra-Cascais.
Un bon exemple del que es posar en valor el patrimoni històric i militar i que es podria aplicar en el futur al Castell de Montjuïc.
Un altre bon exemple més proper és el castell de Sant Ferran, de Figueres.
ResponEliminaTot i que s'està restaurant per fases i s'han convertit en auditori i/o sales d'exposició diversos espais com les cavallerisses. I són visitables tres dels sis baluard que el formen, i que expliquen la història de la fortalesa, i amb ella, del país.
Fa molt de temps que no he anat a Figueres... però prometo la propera vegada anar a visitar-ho. Gràcies Montserrat per la proposta.
ResponElimina