A vegades, les bones intencions però amb decisions tècniques desencertades poden provocar problemes en l’entorn natural. Un exemple, el tenim amb una repoblació forestal amb robínies que es va fer al cim del Montbaig als voltants de l’ermita de Sant Ramon a finals dels anys 80.
Les falses acàcies o robínies pseudoacacias és una espècie forània i han estat molt utilitzades en jardins importants des del segle XVIII que és quan va ser portada des d’Amèrica a Europa.
La rapidesa en el seu creixement és espectacular en relació a altres espècies (1 metre per any com a mitja) i la seva estètica, fa que sigui una espècie atractiva en jardineria. Però si parlem en termes forestals, és una espècie invasora de les més perjudicials que desplaça de forma agressiva a les espècies d’arbres autòctons dels nostres boscos modificant el nostre ecosistema de forma brutal (els ocells del nostre entorn natural, per exemple, no poden nidificar en aquests arbres). Podríem parlar d’uns efectes similars als eucaliptus.
En una actuació que està realitzant el mòdul forestal del Taller d’Ocupació de Sant Boi sota les directrius del departament de medi ambient de l’ajuntament de Sant Boi, s’està actuant de manera experimental en la contenció d’aquesta espècie invasora al Montbaig, per tal d’alliberar roures, alzines, pins, garrofers i oliveres i promoure la seva expansió com a arbres potencials.
Hola Xavier, estic totalment d'acord en tot el que publiques, és més no m'explico com les persones que han de protegir les nostres muntanyes van decidir al seu dia plantar plataners a la Font de les Golbes, em va semblar fatal, és una espècie importada per algun llumeneres que no havia de saber on posar-los, doncs ja va sent hora que els hi portin a alguna rotonda ja que no pertany a la nostra muntanya, és la meva opinió clar, Saltut!!
ResponEliminaQue gran treball que feu. És impressionant.
ResponEliminaUna abraçada
És una gran notícia que per fi es comenci a tractar d'eliminar les plantes invasores de les nostres muntanyes. Les robínies són un bon inici però tenim molts enemics a casa. Crec que l'espècie que més afecta l'ecosistema local és la Cortaderia selloana, coneguda com "plumero" i plantes semblants. I hem d'estar a l'aguait amb l'Ailantus altissima o arbre pudent, que tot i que no està massa estès per les nostres muntanyes, s'està obrint pas ràpidament pel Baix Llobregat.
ResponEliminaTenim un gran repte al davant.
Segueix així.
A mi particularment em preocupen moltissim els "miraguanos" pel seu `poder destructiu i el seu sistema de reproducció tant efectiu. Ho mataràn tot. No sé si per St Boi o St climent etc. hi ha gaire consciència d'aquesta plaga imparable,però d'aquí a pocs anys això serà irreversible com ha passat al País Valencià.
ResponEliminaHola Xavier,
ResponEliminaJa era hora que algú es poses a treballar per tal d'aturar aquest arbre invasor.
Crec que teniu una feina molt complicada dons aquest arbre es multiplica molt ràpidament i amb tallar.lo no hi ha prou demés resisteix molt bé el foc.
Bona feina
Hola Xavier,
Ja era hora que algú es poses a treballar per tal d'aturar aquest arbre invasor.
Crec que teniu una feuna molt complicada dons aquest arbre es multiplica molt rapidament i amb tallar.lo no hia ha prou a demés resisteix molt bé el foc.
Bona feina
Andreu
Andreu: Gràcies pels teus comentaris, però el problema té realment un abast força inabastable perquè l'expanció és més brutal del que ens pensaven.
ResponEliminaEn Cabat: També tenim, desgraciadament, la invació dels "miraguanos", especialment a les zones d'obages on tambés tan les robínies i a les rieres. L'origen ve de la seva utilització en els jardins de les urbanitzacions de muntanya. A les rieres també estem localitzan mimoses.
Lluís: En totes les actuacions forestals que es fan a Sant Boi, la Cortadelia és sistemàticament desbrossada, però com ja saps rebrota de nou amb una gran força sino té competència d'altres espècies més pròpies del bosc mediterrani.
Ricardo: Gràcies pels teus amables comentaris.
Isidre: Els plataners a diferència de les robínies no són arbres invasors a les nostres muntanyes. El seu ús extensiu és a finals del s. XIX i principis dels XX en zones d'esbarjo popular (merenderos) i fonts (per tenir ombra a les "fontades"). Gràcies pel teu suport!!!