28 d’octubre, 2010

Sant Boi recupera el Pi de Can Cartró


En el marc de la 5a Pujada a la Creu de Can Cartró celebrada el passat diumenge 24 d'octubre, va tenir lloc la plantació d'un pi pinyoner, en record de l'antic Pi d'en Cartró o de Can Cartró desaparegut fa gairebé cent anys.

El 1915 un llamp va destruir aquest pi pinyoner centenari i majestuós del qual hi han cròniques del s. XIX que en parlen de la seva funció com a referència dels mariners que arribaven en vaixell a port de Barcelona. A l'Arxiu Municipal de Sant Boi (Can Torrents) podeu trobar una il·lustrativa fotografia de principis de segle d'aquest magnífic pi.

En l'acte simbòlic de la plantació van participar alguns dels membres de la Unió Excursionista de Catalunya que l'any 1956 van aixecar l'actual Creu de Can Cartró que es troba al cim del Pi de Cartró que amb els seus 338 m és la muntanya més alta de Sant Boi de Llobregat.

L'acte va estar organitzat per Òmnium Cultural, amb el suport de la regidoria de Medi Ambient de l'ajuntament de Sant Boi, del Centre Excursionista Sant Boi i de la ràdio municipal de Sant Boi.

4 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Caram Xavier, amb aquest "post" m'has transportat al túnel del temps. Em reprimeixo perquè no és ara qüestió d'explicar la meva "batalleta".
Una molt bonica iniciativa tanmateix.
Jo em pensava que aquest tros era de Santa Coloma de Cervelló.
Aquesta fotografia que dius ha de ser molt interessant pel que es veu a la línia reproduïda a la fusta. Més quan no acabo de "veure-ho", perquè, des de marina, el Pi de Cant Cartró segur que amaga Sant Antoni, però, i Sant Ramón?
Hi haig de tornar, si, hi haig de tornar.

elmarge ha dit...

Xiruquero-kumbaià,

Es tracta d'una fotografia on no es veien els boscos que ara existeixen. De fet, les darreres ventades de l'any 2009 han permès que es pugui divisar l'horitzó des del seu cim, ja que fins llavors el bosc no deixava veure res. També han desaparegut els camins tradicionals que pujaven a aquest cim.

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

Hola,
Ens ha agradat i hem trobat interessant aquest escrit i l'hem reproduït al nostre bloc:
"En record de l'antic Pi d'en Cartró"
Suposem que no us molestarà
Salut, endavant i gràcies.
Amics arbres · Arbres amics

elmarge ha dit...

Cap problema! Els amics dels arbres son amics del marge...