29 de febrer, 2008

La “roca sagrada” del Montpedrós

El Montpedrós (Sant Antoni), conjuntament amb el Montbaig (Sant Ramon) són les dos muntanyes més característiques d’aquest perfil tan interessant del nostre paisatge que emmarquen les poblacions de Viladecans, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i a Sant Vicenç dels Horts.

El Montpedrós alberga en el seu cim moltes coses interessants, algunes d’elles més conegudes que altres: l’ermita de Sant Antoni, les restes del castell medieval del Castellnou de Cervelló, l’habitacle de l’ermità, les restes de la torre de guaita de la Torratxa i restes ibèriques que ens demostren la importància estratègica que havia tingut aquest lloc en el passat.

Però, possiblement, l’element més desconegut i més impressionant és el que conformen el que jo anomeno “la roca sagrada” del Montpedrós i que, afortunadament, està ben amagada i per això és tan desconeguda. Aquesta enorme roca forma part del rocam del sector del serrat de la Torratxa i la hipòtesi més possible, per analogia amb altres troballes similars a Catalunya, és que es tracta d’un veritable monument megalític tal com assenyala la conclusió del link que us adjunto i que us portarà a l’article del qual és coautora l’amiga i arqueòloga Juana Maria Huélamo; l’article està en anglès. Us asseguro que us deixarà amb la boca ben oberta.

Més informació a http://www.rupestre.net/tracce_php/modules.php?name=News&file=article&sid=42

Si voleu caminar per aquest indret us recomano la meva guia RUTES PEL BAIX

3 comentaris:

Anònim ha dit...

MOlt interessant, i desperten ganes d'anar a veure personalment aquesta roca... ¿existeix algun planell per arribar-hi? Potser podríem organitzar una expedició per visitar el lloc mb participació de tots/es els interessats/des? En qualsevol cas, si em pots dir com arribar-hi, t'ho agrairé!

Salutacions i gràcies per totes aquestes informacions interessants!

Cornellanenc ha dit...

"Demà els clapers i dòlmens que nostres mans alçaren]
no sabran dir, com borda filla, nostre nom:]
sols respondran "som rastre d'uns gegants que passaren"]
als segles que demanen d'on érem i qui som]"

fragment extret de l'Atlàntida de Mossen Cinto molt apropiat a aquesta roca "màgica" fa poc hi he estat, i ha sigut un excursió platxeriosa com diria en Verdaguer.

elmarge ha dit...

M'alegro que hagis estat al Montpedrós i hagis pogut fruir de la vista des de l'ermita de Sant Antoni i d'una de les joies megal·lítiques de la nostra comarca.