29 de febrer, 2008

Música multicanal (I)

Teniu a casa un “home cinema” amb descodificador de DTS? Si la resposta és positiva, doncs podeu escoltar música en format “DTS àudio” que és un format que permet escoltar la música amb els 5.1 canals (o 6.1 o 7.1) que disposeu amb els altaveus central, els dos de davant, els dos de darrera i el “subwofer”.
Hi ha també un altre format de música multi canal de gran qualitat que és el “Súper Àudio” (SACD) i que és molt apreciat pels melòmans de la música clàssica i del jazz.
Els CD en format DTS àudio o els DVD-àudio no es troben generalment en les tendes de discos i la seva comercialització és fa exclusivament per internet.
La experiència de escolta música en format multi canal us serà molt grata i és molt espectacular, especialment si la gravació s’ha fet adequadament per aprofitar les possibilitats d’aquest format. També hi han molts discos multicanal que són remasteritzacions de discos antics amb resultats diferents.
Si us voleu introduir en aquest món de la música multi canal, us aconsello que aprofiteu els recursos que us ofereix internet per descarregar-vos -de manera gratuïta i legal- arxius “download” de DTS àudio en format .wav.
A la pàgina http://www.dts-phile.com/downloads/download-main.html trobareu un bon grapat d’aquests arxius gratuïts. Recomano pels amants de la música electrònica “planejadora” o “ambient” les descàrregues del grup americà “Diatonis” ja que les seves composicions han aprofitat a fons els potencials del format DTS àudio. També són excel·lents les gravacions de les ràdios NRK.NO (Noruega) i S.R. 5.1 (Suècia).
Bé, i també no cal dir que hi han “animes caritatives” que comparteixen per internet els seus arxius de DTS àudio en xarxes d’intercanvi P2P.