04 de març, 2008

Les misterioses roques del Montbaig

A la nostra muntanya del Montbaig (Sant Ramon) existeixen unes 8 roques (són les que s’han trobat de moment) entre els vessants de Sant Boi i Viladecans que són un veritable misteri i que han portat de corcoll als arqueòlegs per saber per a què servien i quina datació en tenen.
Es tracte d’afloraments rocallosos de llicorelles que tenen la característica comuna de formar com un túmul o superfície plana; i tenir a sobre uns clots excavats per la ma de l’home (inscultures) amb una profunditat entre els 5 o 20 cm i amb formes de totes menes (còniques, quadrades, rectangulars i irregulars).
Aquests clots excavats podrien haver tingut la funció d’abeuradors pels ramats que havien passat pel Montbaig (al Montbaig s’han trobat restes de carrerades que demostren que havia estat un lloc de pas des de l’Edat Mitja per fer la transhumància). O podien haver sigut túmuls on es col·locaven les restes incinerades dels cadàvers a l’època ibèrica; de fet, el cim del Montbaig havia estat el lloc d’un important assentament ibèric.
Per analogia també podrien ser monuments megalítics de l’època del calcolític semblants a la Roca de Collserola. En fi, qui sap? Podrien ser moltes coses. Però de moment, i com que no en sabem res de res, deixem que continuïn essent les misterioses roques del Montbaig.

Podeu veure un reportatge d’un recorregut per aquestes roques que vaig fer amb l’amic i arqueòleg Joan Josep Esteban del Museu de Sant Boi a l’any 2006 http://picasaweb.google.com/xsanchezt/RoquesMisteriosesMontbaig

3 comentaris:

Emma ha dit...

Felicitats pel bloc! Sobretot el contingut. Fomentar la història mé slocal i propera ens ajuda a valorar allò que tenim al voltant.

Anònim ha dit...

Molt agraida per aquests coneixements que comparteixes i que donen moltes ganes de sortir i anar a veure tot el que comentes. Serà una primavera de sortides molt interessants, gràcies al teu blog :-) !!

elmarge ha dit...

Emma i Glòria,

Moltes gràcies pels vostres comentaris.

Xavier