12 de març, 2008

Fotografia panoràmica (I)





No puc negar els grans avantatges que té la tecnologia digital pels aficionats a la fotografia: la visualització immediata dels resultats, l’estalvi de diners pels costos dels revelats, l’intercanvi d’arxius per internet, etc... Però de totes les cameres que tinc (tinc 6) hi ha una que per a mi és especial; és una camera que fa fotografies panoràmiques.
La camera en qüestió és una Zenit HORIZON 202 fabricada a l’antiga URRS i que vaig comprar de segona ma a la tenda de fotografia ARPI de Barcelona a principis dels anys 90.
És una camera absolutament mecànica i no porta res d’electrònica i no necessita piles per funcionar; en fi, una camera analògica cent per cent.
La HORIZON 202 és una evolució de la camera soviètica HORINZONT i té una història de mes de 60 anys funcionant amb pràcticament la mateixa tecnologia del primer model.
Ja sé que em direu alguns que sou experts en treballar amb el Photoshop que aquest programa permet enllaçar diverses fotografies digitals i formar panoràmiques, però per a mi té molta més màgia poder fer de un sol cop una fotografia única que capta una imatge de pràcticament 120º gràcies a que l’objectiu fitxa que porta la camera rota en horitzontal.
També m’agrada la tasca artesana que comporta fer fotografies amb aquesta camera, ja que has de posar molt bé el carret perquè no s’enredi i has de mesurar la llum amb un fotòmetre de ma (jo tinc un de baratet que em va la mar de bé). I també és recomanable fer la majoria de les fotos amb trípode.
I pel que vaig comprovar fa anys per internet, hi han molts fans a nivell internacional d’aquesta camera amb un fenomen similar al de la lomografia. De fet, en les tendes especialitzades de cameres de la marca “LOMO” també podeu trobar les HORIZON i en moltes tendes de museus també les podeu trobar (és consideren veritables instruments de creació artística).
Jo recomano fer fotografia en diapositiva ja que hi ha escaners que permet escanejar el format de diapositiva panoràmica de 35 mm (Jo tinc un HP Smart S20) i així podeu digitalitzar la imatge i manipular-la. Recomano utilitzar les diapositives VELVIA 50 o 100 de FUJI.
Podeu veure aquí un petit reportatge d’algunes de les fotografies més recents que he fet amb aquesta camera. També us adjunto la següent relació de links per si voleu aprofundir en el tema:

http://www.lomospain.com/micrositios/camaras/horizon/
http://pussycatpop.com/info/?page_id=32
http://www.zenit-camera.com/panoramic_cameras.htm
http://www.juan-moreno.com/lomo/es/index.html
http://www.fotocommunity.es/pc/pc/pcat/249806
http://www.fotopunto.com/articulo-fotografia-panoramica_18