10 de març, 2008

Les cabanes de muntanya de Sant Boi

A diferència d’altres racons del massís del Garraf i de l’Ordal on es possible veure un extraordinari patrimoni de pedra seca amb cabanes de pastor o de vinya dempeus -gràcies a la major estabilitat que proporciona el rocam calcari-, a la zona de muntanya de Sant Boi i dels seus voltants és impossible veure una d’aquests cabanes dempeus si exceptuem una de reconstruïda que es troba a la muntanya del Pi d’en Cartró i de la qual us adjunto una fotografia.
El motiu té molt que veure amb la dificultat afegida que tenen les construccions amb llicorella que són làmines de rocam que s’han de posar molt bé perquè tinguin la suficient estabilitat; també amb el fet de que els conreus de muntanya van desaparèixer fa molt de temps i que la falta del manteniment i els elements meteorològics han fet la seva part.
No obstant, i encara que estiguem davant de conjunts de runes –algunes molt desdibuixades- en molts casos, no deixar de ser molt interessant la gran quantitat de tipologies i formes d’aquestes cabanes. Moltes d’elles estan concentrades a la muntanya del Montbaig, però també en trobem a la vall de can Carreres i a la vall del Llor.
Us adjunto un petit reportatge d’aquestes cabanes a on podeu veure les diferents tipologies de les quals destacaria una que hi ha al sector les Orioles de planta ovalada i encastada en un marge.