23 de febrer, 2008

El Sant Boi misteriós

A Sant Boi hi ha un món ocult que no està a la vista i que és força desconegut: antigues galeries subterrànies que estan a diversos llocs de la nostra ciutat. Algunes d’aquestes galeries podrien inspirar els escenaris de novel·les d’històries gòtiques i misterioses. Un escenari rodó seria la galeria que hi ha al parc de Marianao, construïda amb maons i que permetia l’abastament d’aigües al palau neogòtic del Marqués Samà i de Marianao i al seu llac artificial; les aigües venien des de la conca de la vall del Llor. Aquesta galeria del parc de Marianao i altres de les quals en tenim algun coneixement concret o difús, tenien la funció de mines d’abastament d’aigües per a les finques o cases importants del Sant Boi des de finals del s. XVIII fins a principis del s. XX fins que no va arribar l’aigua corrent.
A la Casa gran del Bori (l’actual restaurant can Xixol) arriba una galeria que servia per portar l’aigua fins a la seva bassa i que venia des de la riera Pinyol que està al costat de la torre medieval del Benviure del s. XI; una mena de torre de planta octogonal construïda amb maons amb un molí de vent fet amb ferro i que està al costat de l’antic palau dels Marquesos de Cornellà (l’actual escola Benviure) formava part d’un enginy que permetia el subministrament de l’aigua.
A la vall de can Carreres, a la riera Guinovart i en un ambient humit i misteriós, hi han també diverses entrades a galeries; l’alçada d’alguna d’aquestes galeries és tan petita que esgarrifa pensar que podrien haver estat construïdes amb ma d’obra infantil.
Fa algunes dècades, els nens de la Ciutat Cooperativa es ficaven i jugaven a dins d’una d’aquestes galeries que venia des de l’entorn de la masia de can Ros del Llor i anava a parar a la de can Soler a la Colònia Güell.
A can Castellet (l’actual escola de música municipal) també es probable que hi hagi la entrada tapiada a una mina d’aigua al carrer Jaume I (la visió actual d’un antic arc construït amb pedra vermella i maons ens delata la seva possible posició) i on hi havia una font d’on menava aigua d’aquesta i que posteriorment va ser substituïda per una altre connectada a la xarxa d’aigua corrent.
A prop del carrer Benviure es troba una barraca en mig d’un escampat, amb la inscripció de 1912 a sobre de la seva porta, on hi ha a dins la entrada a el registre d’una galeria que segurament estava relacionada amb l’antiga bòbila Miquel.
Finalment, cal assenyalar les misterioses galeries que es troben a sota de l’ermita de sant Ramon i que l’Ajuntament va tapiar a mitjans dels anys 90 del segle passat desprès de que es trobés un cadàver humà al seu interior; galeries que podrien tenir algun remot origen miner.

Publicat al "Mirall del Baix" al novembre de 2007.

4 comentaris:

Lourdes ha dit...

Felicitats pel bloc, m'agrada molt la seva temàtica. Pel que fa a les mines, el meu pare sempre me n'ha parlat, perquè en coneix moltes. Fins i tot, m'ha fet un petit mapa per localitzar-ne algunes.
Lourdes Escardívol

elmarge ha dit...

Moltes gràcies, Lourdes! Me n'alegro molt de que t'hagi agradat tenint en compte que ets una blocaire consumada. Els teus blocs també em semblen molt interessamts.

Xavier Sánchez

espiritu-manifiestate ha dit...

Hola Xavier,

perdona que te moleste. Estoy buscando referencias sobre las galerias que hay bajo la ermita de Sant Ramon, pero no doy con publicaciones sobre el tema. ¿Serias tan amable, si conoces alguna (aunque sea de un periodico), puedas darme referencia?

O cualquier comentario tuyo sobre el tema será de agradecer. Mi email eb3dgz@gmail.com.

Gracias !

Unknown ha dit...

Súper interesant!! ignoraba l'existencia d'aquestas galerias i soc nascuda a Sant Boi!!