25 de juny, 2008

“Història de Barcelona” de Jaume Sobrequés.


Fa pocs dies que he acabat de llegir “Història de Barcelona” de Jaume Sobrequés i no volia demorar més el comentar el bon sabor de boca que m’ha deixat aquest llibre. Un llibre d’història que el podem trobar també al costat d’altres novetats en la secció de llibres de qualsevol gran supermercat; cosa que pot ser un fet horrible per a algun purità estret de mires que pensa que la història ha de ser cosa de quatre entesos elitistes. Crec que els editors ha estat molt llestos al veure l'èxit comercial de la novel·la històrica. Barcelona ha estat l’escenari d’alguns dels “betsellers”de novel·les més llegides a nivell internacional (“La Catedral del Mar”, “L’Ombra del Vent”, “Et donaré la Terra”, etc...). I per tant, la seva història interessa. I quin és el mèrit d’aquest petit llibre de Jaume Sobrequés? Que demostra d’una manera amena i entenedora –sense perdre el rigor- que la història de Barcelona és molt interessant i que les coses que li han passat a aquesta ciutat i als seus habitants durant més de 2000 anys són increïbles i algunes molt meritòries que denota la capacitat humana de superar-se i d’anar més enllà. El llibre –a pesar de les seves mides reduïdes- és molt complert, amb abundants cites d’altres historiadors, adjuntant una llista de lectures recomanades per aprofundir –cosa que és d’agrair- i adjuntant també excel·lents plànols on es mostra el creixement de la ciutat al llarg de la seva història.

5 comentaris:

dani ha dit...

Hola Xavier,

Moltes gràcies pel comentari a la fotografia, m'alegra que t'agradi.

Com bé dius els editors ha estat molt llestos al veure l'èxit comercial de la novel·la històrica, però és que amb Barcelona era una aposta segura. Sóm molta gent vivint al voltant o a dintre d'ella, és autènticament mil·lenària i amaga moltíssimes històries que encara ni coneixem. De fet, la majoria de poblacions catalanes amaguen una història digne de ser explicada. I sinó, mira Sant Boi, sembla una mosqueta morta al Baix Llobregat, però és de les ciutats més antigues, amb més activitat cultural i amb 82.000 habitants (solament).

Salutacions.

elmarge ha dit...

Doncs sí, Dani; tot un estudi de marketing... De fet la editora d'aquest llibre és la mateixa que la de la "Catedral del Mar" o "Et donaré la Terra". Hi ha molta gent que li agrada la història. El fet de que revistes d'història com "SÀPIENS" siguin un èxit comercial així ho demostra. I la història de Sant Boi també és molt interessant com t'ho dius. Recomano llegir "Història de Sant Boi de Llobregat" de Mariá LLedó Barreda, Jordi Garcia i Carles Serret... un llibre excel·lent (Crec que hi han ofertes d'aquest llibre a les llibreries de Sant Boi).

Anònim ha dit...

No l`he llegit i prometo fer-ho. Tot i així, et recomano la "Breve Historia de Barcelona", d`Enric de Corella, un historiador que no forma part del patriciat oficial: és a dir: ni es cunyat dels Nadal, ni ha dirigit cap Museu Oficial, ni milita en el PSC, i tot i així, és un molt bon llibre.
Per cert, quan un servidor feia Història i tenia al Sr. Sobrequés de professor, aquest va arribar a cancel.lar classes perquè "havia d`anar" al programa de tertúlia esportiva "La Barberia"...

elmarge ha dit...

Gràcies per la recomanació... el llegiré.
Salutacions.

Anònim ha dit...

El poso en la llista de llibres pendents de llegir.
Gràcies