28 de desembre, 2008

Cristòfol Colón era de Sant Boi de Llobregat?

Aquesta notícia va aparèixer el novembre de l’any passat (mireu article de “La Vanguardia”) i era l’afirmació que feia el doctor Jaume Codina en el seu darrer treball d’investigació abans de la seva mort. Jaume Codina era un rigorós investigador com a posat de manifest la seva extensa obra molt lligada a la història de Sant Boi, del Prat i de la comarca del Baix Llobregat. Haurem d’esperar amb impaciència a la publicació d’aquest treball per saber quines eren les seves conclusions. Però a part de la tasca investigadora Jaume Codina, un recent treball de recerca del prestigiós professor Augusto Algueró de la Prada ha posat també de manifest que Cristòfol Colón va néixer a Sant Boi. Una investigació exhaustiva d’aquest historiador en els arxius parroquials de la església de Sant Baldiri de Sant Boi comprovant una pista del famós Archivi di Esclavi Genovese (AEG) del s. XIV, demostra que Cristòfol Colón va néixer a Sant Boi de Llobregat el 13 de març de 1453 desprès de que els seus pares genovesos (Pietro Colón i Ramoni Baldiria) fossin fets esclaus i venuts a Marcel Bosch de Gualbes, masover de la Torre del Benviure i administrador del senyor de la Quadra del Benviure de Sant Boi. Gràcies a les consultes que ha fet el professor Algueró a l’Arxiu Històric de la Barca de Sant Boi de Ca la Rita, es pot afirmar que Cristòfol Colón es va iniciar en l’art de navegar fent de capità a la barca que creuava el riu Llobregat unint el pas del Camí Ral des de les ribes de Cornellà a Sant Boi travessant les seves turbulentes aigües. Segons Algueró, el fet que Colón volgués arribar a Barcelona abans que altres llocs desprès de descobrir Amèrica té molt que veure a que el port de Barcelona era el més proper que hi havia a Sant Boi, on vivia la seva família santboiana i que enyorava molt, segons escrivia a la seva bitàcora del vaixell. Increïble, no? Més informació a http://www.agustoalgueropresadepel.com/

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Segur que si!!!!
Et desitgem el millor per aquest any que comença!!!! Feliç 2009!!!

Lourdes ha dit...

Esteu fins avui. Feliç Any Nou!

Joan Vendrell i Campmany ha dit...

A Sant Boi, malauradament, la tasca de la investigació històrica, no ha estat mai recolçada pels nostres governants. Hi han fonaments més que suficients per aprofundir en aquesta circumstància que exposes, i que jo coneixia també, però ja ho veus. No importa a ningú.
Jo mateix, fa uns anys, vaig donar a conèixer una antiga reivindicació basada amb documentacions que asseguraven que l'actual emplaçament de Sant Boi, es correspon a l'antiga SUBUR dels romans, atribuïda a Sitges on no hi han precisament troballes arqueológiques d'aquella època.
Pero no només és aixó. Personatges ben recents, que hem de sentir-nos orgullosos de la petjada que han deixat a Sant Boi i la projecció a l'exterior del municipi, no mereixen ni un trist monument, (cas del Dr. Pujadas). Aixó sí,es concedeix molta importància a santboians que tenen certes habilitats amb una pilota -- rodona o ovalada -- per encistellar-la (Pau Gasol) o fer-ne marca (Albert Malo). Aixó és Sant Boi, aixó és el que tenim i aixó és el que ens mereixem. No hi ha més, per molt que ens dolgui.

Bon Any 2009.

elmarge ha dit...

Per si de cas... Cal assenyalar que la primera part del post és verídic i la segona és una innocentada

l'Osservatore ha dit...

Xaviiiiiiiiii !! Ets el millor ! He caigut de quatre potes !!!. Jajajajajaja....
De tota manera, com deia en Vendrell, el tema de Subur ja l'havia sentit abans. A veure si amb aixó de la "santboianitat" d'en Colom haurem de demanar perdó als sudamericans per descobrir-los, jeje.
Apa, bon any, i a veure si algú descobreix que Guifré el Pelós també era conciutadá nostre....