16 d’abril, 2009

Sant Boi recupera la pedra seca


Des de ja fa alguns mesos, un pla d’ocupació gestionat pel departament de medi ambient de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, està realitzant tasques de reconstrucció de marges i cabanes de pedra seca al Parc Forestal del Montbaig. En concret, s’ha reconstruït una cabana de base rectangular i un conjunt de marges a la zona recuperada del Pla de la Verge que va estar assolada per un incendi forestal el juliol de 2005; aquesta actuació s’emmarca en una altre de global de recuperació en aquesta zona de part de l’antic paisatge agro-forestal d’aquest territori on també s’han plantat cirerers. També s’està recuperant una interessant cabana de base circular a prop de l’ermita de Sant Ramon.
Aquesta actuació ha rebut el suport del Consell de Medi Ambient i Sostenibilitat, i a l’igual que s’ha fet en actuacions similars en altres espais naturals de Catalunya, la recuperació d’aquests elements de patrimoni històric i natural és molt valuosa per la tasca d’educació ambiental i patrimonial entre la població escolar i els ciutadans en general.
Aplaudeixo aquesta iniciativa, com no podria ser d’una altre manera, però crec que també que s'ha de donar un pas més per impulsar –com han fet altres municipis- la creació d’un catàleg que reculli bona part de les construccions de pedra seca de Sant Boi i d’una ordenança municipal y/o la sol·licitud d’un figura de protecció cultural que ajudi a una preservació més efectiva d’aquest veritable patrimoni de la humanitat.

4 comentaris:

Julio Pulido ha dit...

Buen trabajo el que estáis realizando en la recuperación del medio natural en la zona de Sant Boi.
Me gusta mucho esta foto Xavi por la composición que has conseguido al elegir un punto de vista elevado y así poder incluir en la composición las montañas del fondo.

... y si, hay más fotos como la anterior, mirando e insinuándose a la cámara, haciéndose la distraída, la interesante, en fin un lujo contar con chicas así para hacerles fotos.

Un saludo.

isidre ha dit...

Hola Xavier, ahir vaig anar al matí a Sant Ramon i vaig veure la cabana circular de pedra a la que fas referència a prop de l'ermita, jo recordo que de petit havia vist just on comença la recta de la font de les Golbes que ara hi ha unes cases altra construcció semblant feta de pedres però malauradament ja fa anys que no existeix i recordo també que per sobre de la font hi havia una cova d'uns 1,50 Mts. i que tu fas referència al post anteriors, el que em va entrar molt mala llet va ser quan inici la baixada de l'ermita per enrere i veig una enorme pintada que posa:
+ Crisi salvem la immobiliària les Oliveretes, crec que no és el lloc per reivindicar res i l'ajuntament hauria de treure no fos cas que serveixi d'idea per a altres impresentables que se'ls passi embrutar la nostra ermita.
Una abraçada

Joan Vendrell i Campmany ha dit...

Recuperar el paissatge de muntanya del nostre passat, es una tasca molt meritòria i engrescadora, que ha de merèixer el reconeixement de totes aquelles persones que estimen les belles coses santboianes.
En Xavier ha estat i és una persona cabdal que, no només está participant d'una manera activa i decidida en aquests projectes, sino que, alhora, ens ho dona a conèixer en aquest interessant blog, complementat sempre amb fotografies molt encertades per mil.lustrar-ho. Gràcies, una vegada més, Xavier, pel teu compromis i la teva feina.

elmarge ha dit...

Agreixo els vostres comentaris, però els elogis d'aquesta tasca de recuperació de la pedra seca a Sant Boi se'ls han d'en portar en Josep Pons, tècnic de medi ambient de l'ajuntament de Sant Boi i el regidor Josep Maria Cervelló; i sobretot, les persones que treballen "al peu del canó" en aquest pla d'ocupació. Jo només en limito a donar la informació i publicar una fotografia que ho il·lustri.