02 de maig, 2010

"Los mapas del Quijote"


Acabo de rebre una interessant notícia a través del Facebook relacionada amb la Biblioteca Nacional: s'ha creat un enllaç a la seva web on podem "visitar" i descarregar-nos documentació relacionada amb les interessants exposicions que han fet a la seva seu a Madrid. I no he pogut evitar anar-me ràpidament a veure el contingut de la exposició que es va presentar a l'any 2005, l'any del Quixot: "Los mapas del Quijote".

Tal com havia comentat en l'article "El Quixot va passar per Sant Boi", a la Biblioteca Nacional existeix un interessant mapa "oficial" encarregat pel rei Carles III al geògraf Tomás López i publicat el 1780, on es pot observar que el pas del Quixot per Catalunya, en direcció a Barcelona, va ser per Lleida, Cervera, Santa Coloma de Queralt, Vilafranca del Penedès i per un pas per travessar el riu Llobregat que no es defineix amb nom però que -des del meu punt de vista- és el de Sant Boi de Llobregat (precisament, el desaparegut pont de Molins de Rei es va construir durant el regnat de Carles III, i per tant, no existia a l'època de d'en Cervantes). Aquest recorregut entre Santa Coloma de Queralt i Barcelona és el que alguns estudiosos relacionen amb l'important Camí Ral de Vilafranca del Penedès a Barcelona i que coincideix, en bona part, amb l'anomenada ruta Mercadera i amb La Carrerada del Penedès -i que molt probablement, durant l'Edat Mitja també fos també un recorregut català del Camí de Sant Jaume-.

Doncs bé, a través de l'enllaç a aquesta exposició virtual, us podeu descarregar tot un seguit de documents en format pdf on podeu consultar -amb bona qualitat- detalls d'aquest mapa del 1780 i d'altres cartografies posteriors i molta més informació interessant relacionat amb el recorregut del Quixot. Molt recomanable.

3 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Felicitacions, Xavier, per aquest magnífic treball teu sobre el camí ral.
Finalment, de tant anomenar-lo, semblarà que fos el mateix Quixot qui hi va passar!
Per cert, fa temps vaig llegir la troballa d'unes restes que algú identificava amb la barca del pas de Sant Boi. En saps alguna cosa?

elmarge ha dit...

Des de fa anys, es va localitzar a la masia de Can Comas (seu del Parc Agrari del Baix Llobregat, a peu del riu Llobregat, al camí del Sorral de Sant Boi al Prat de Llobregat) un fitó encastat en un mur de la façana amb la inscripció "BARCA SEMBOI 1739" que indicava segurament el pas d'aquesta barca; encara que el fitó, originàriament, no es trobava en aquest lloc sinó més a prop del terme de Sant Boi (hi ha una reproducció d'aquest fitó davant de les termes romanes de Sant Boi). Al museu de Sant Boi (Can Torrents) també es pot veure un conjunt d'àncores que també podrien estar relacionades amb els antics ponts de fusta que hi havia quan el riu no se'ls portava....

parking aeropuerto bcn ha dit...

Si vas a el aeropuerto de Barcelona, te recomiendo que dejes el coche en Aparcaivola, es un aparcamiento confiable y barato. Saludos!