15 de juny, 2010

Rutes vora del mar (VI) “El Flysch de Zumaia”Euskadi és un paradís pels amants de senderisme vora el mar; la seva costa ens ofereix grans oportunitats de fruir d'una natura on convergeix la muntanya i el mar de forma plàcida i alhora espectacular. La ruta que us proposo és pot ser una de les més interessants per la seva bellesa i per les coses que podem aprendre: caminarem a la vora d'uns penya segats en forma de flysh que ens expliquem 50 milions d'anys de la història del nostre planeta, ni més ni menys...

Zumaia és una agradable població costera de Guipuzkoa, epicentre d'una gran quantitat de possibles rutes senderistes vora el mar o en direcció a les muntanyes de l'interior; entre elles destaquen el Camí de Sant Jaume (Done Jakue Bidea) de la costa i la ruta GR 121 (ruta de la Costa); precisament, caminarem per un tram d'aquesta ruta des de Zumaia en direcció a Deba.

Abans de començar la caminada, us recomano que us apropeu a l'Oficina de Turisme de Zumaia on us facilitaran excel·lents plànols (fins i tot, tenen informació en català) que us ajudaran a fer el recorregut i on us poden indicar l'inici de la ruta: l'ermita de San Telmo. A l'oficina també us indicaran on es troba Algorri, el Centre d'Interpretació dels Recursos Naturals de Zumaia; visita molt recomanable per conèixer i entendre la singularitat geològica del flysh de Zumaia: cadascuna de les làmines rocoses que ens trobarem pel camí són registres de fets cabdals com l'extinció dels dinosaures fa 65 milions d'anys o del gran escalfament de la Terra ocorregut fa 56 milions d'anys. Zumaia, és de fet un referent mundial per a científics i investigadors.

Doncs bé, un cop a l'ermita de San Telmo (connectada a la població per un carrer), seguim caminant per un sender amb senyals blanques i vermelles de la GR 121. Com podreu comprovar de seguida, si teniu vertigen millor que no continueu... perquè ens trobem caminant immediatament per sobre d'un penya-segat format per un llibre de fulles rocoses. Arribem fins a la punta d'Algorri, on podem fruir d'una meravella panoràmica de la costa i del camí que hem d'anar seguint. Durant aquest tram trobarem misteriosos forats fets en les “pàgines” rocalloses: són mostres preses pels científics que si tinguéssim la possibilitat de mirar-les amb un microscopi, veuríem microesquelets i conxes d'organismes marins.

Si només volem caminar vora el mar, es recoman continuar per un corriol vora els penya-segats i deixant les marques de la GR (atenció, si anem amb nens) fins al caseriu de Peko; però si voleu fer també muntanya, continueu per la GR pujant fins el cim verdós del Ollaortzagain (202 m) i desprès caminar fins el bell nucli de Elorriaga amb la seva ermita de San Sebastian.

Per acabar un darrer consell, des de Zumaia surt un vaixell per visitar la costa per va la nostra ruta; és molt recomanable i divertida fer aquesta visita per tenir una visió complerta de la importància del flysh de Zumaia.

6 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

El text i les fotografies no tant sols conviden a seguir-te les passes: hi empenyen!

elmarge ha dit...

La veritat és que les fotografies no sempre ens ajuden a transmetre el racó... s'ha de sentir el vent a la cara, el soroll del mar i el cant dels ocells per assolir el que un paisatge ens transmet. La costa de Giupuzkoa ha estat una agradable sorpresa.

Anònim ha dit...

Quina ruta tan bonica (també l'he observada al Google Maps, tot i que no m'hi deixa acostar gaire). Recomanes aquesta ruta (o alguna de les variants que comentes) per quatre parells de cames sense gaire experiència muntanyenca? O cal estar molt en forma? Gràcies per la recomanació. Les fotos estan molt bé!

elmarge ha dit...

No cal tenir experiència muntanyenca per fer-la. És fàcil; ara, cal anar en compte si es té vertigen... Voleu anar de vacances? Perquè si és així et puc recomana més coses per veure i fer a la zona...

Anònim ha dit...

Doncs l'any vinent em sembla que faré sortidetes de cap de setmana per la península. I un dels llocs que vull descobrir és el País Basc. Endavant amb les recomanacions! I de vertigen, res de res! :D

Lola ha dit...

Esplèndida recomanació !!!.