14 de novembre, 2011

Racons del Baix Llobregat (IX) El Semàfor del Prat de Llobregat


Us presento un dels racons més fotogènics i cinematogràfics del Baix Llobregat: el Semàfor del Prat de Llobregat. Una curiosa construcció ubicada a la platja del Prat, al costat de la nova desembocadura del riu Llobregat i de les basses de Cal Tet que formen part dels Espais Naturals del Riu Llobregat.

L'accés a aquest interessant racó que uneix patrimoni històric i un entorn natural privilegiat, només es pot fer caminant o en bicicleta des del Prat; i si anem en cotxe, podem deixar-lo a un aparcament que hi ha a l'inici de la reserva passat el Tanatori del Prat.

És molt recomanable fer la seva visita conjuntament amb la de les basses de Cal Tet (porteu-vos un prismàtics per fer observació de l'abundant colònia d'aus que transiten i viuen en aquest racó).

Aquest edifici està en runes, però ha estat hàbilment consolidat (a l'igual que l'antiga caserna dels Carabiners que està al seu costat). Va ser construït l'any 1887 amb l'objectiu de regular el trànsit marítim per la costa i reduir el nombre d'accidents. Això s'aconseguia mitjançant la instal·lació d'uns semàfors dotats d'uns telègrafs òptics que, seguint un codi preestablert, permetien la comunicació amb els vaixells que navegaven per la costa. També es comunicava amb el castell de Montjuïc. Per protegir l'edifici de les crescudes del mar, els terrenys es van haver d'elevar tres metres sobre el nivell del mar. L'edifici de planta rectangular tenia un mirador central i una cisterna subterrània que recollia aigua de pluja.

La vida en aquest lloc tenia que ser molt dura, rodejat de maresmes on malalties con el paludisme afectaven als seus inquilins.

7 comentaris:

M. Antònia ha dit...

M'agradaria anar-hi. Fa temps que ho vull fer. Gràcies per la informació

elmarge ha dit...

Hola Mª Antònia. Molt recomanable i és un passeig fàcil de fer.

tarannà d'abril ha dit...

Hola Xavier,
No ens coneixem però ja fa alguns mesets que et segueixo.
Trobo molt interessant el teu bloc i aquesta entrada del Semàfor m'ha provocat molta curiositat d'una zona que encara desconec.
La tindré present per fer-ne una matinal en bicicleta.
Cordialment,

elmarge ha dit...

Hola Tarannà d'abril!
És una ruta molt interessant on també pots connectar-te amb la Platja del Prat i de la Pineda de Can Camins per una excel·lent xarxa de carrils-bici.

tarannà d'abril ha dit...

Hola de nou Xavier,
Doncs moltes gràcies per la teva informació. La tindré en compte el dia que faci aquesta ruta.
Pel que dius, ha d'ésser molt interessant.
Un cop feta t'ho faré saber.
Gràcies de nou!!!!

Jesús Hernández ha dit...

Hoy por fin he ido, excursión super interesante y recomendable.. gracias!

elmarge ha dit...

Me alegro que te haya gustado. Una abrazo!

P.D.: A mi también me gustaría visitar las cárceles de la Gestapo... je, je....