Durant el mandat 1999-2002, l’ajuntament de Sant Boi va decidir recuperar l’antiga masia de can Palós i el seu entorn com a casa de colònies degut a la seva ubicació a la singular vall del Llor i a la necessitat de disposar d’un equipament educatiu d’aquestes característiques a la nostra ciutat.
Una altre decisió de l’ajuntament va ser sol·licitar un projecte d’inserció laboral d’escola-taller al departament de treball de la Generalitat per fer una primera fase de restauració i consolidació de la masia. Durant dos anys (2003-2005) un bon número de joves entre 16 i 25 anys van aprendre diversos oficis (paleta, operari forestal, serraller, lampista i jardiner) treballant –entre altres feines formatives- en la recuperació d’aquesta masia i el seu entorn.
Ben aviat, en quan van començar les obres a la masia a l’any 2004, aquests joves es van trobar que la senzillesa estètica i la simplicitat estructural de la masia de can Palós albergava un curiós enigma.
Aquest enigma va ser la troballa d’un seguit de maons de fang col·locats en diverses parts de la masia i que tenien empremtes de mans i peus d’humans i d’animals, dibuixos geomètrics, de concavitats i de números. Al terra, sota les rajoles, es va trobar al costat d’un maó amb la empremta d’una ma, un altre amb la inscripció 1700; possiblement, aquesta devia de ser la data d’inici de construcció de la masia. I al sostre, es va trobar un altre maó amb la inscripció de 1764 que devia de ser la data de finalització de la construcció de la masia. Trigar 64 anys en la construcció d’aquesta masia devia d’estar motivat per la guerra de Successió i la dura postguerra que va patir la població catalana desprès de la derrota de l’11 de setembre de 1714.
El darrer maó trobat resolia en part l’enigma. Una inscripció amb el text “1762 Llorens Pallares de la Uqdra d Llor” i la mirada en el primer padró municipal de 1846 on apareix la família Pallarés com a rajolers emparentats amb els Palós dona la possible resposta a l’enigma de can Palós. Segons Manuel Goicoechea en un article escrit a la revista Vida Sambonyana el 1957, can Palós també havia estat conegut com a can Pallarés o La Rajoleria.
Publicat al "Mirall del Baix" el febrer de 2008.
3 comentaris:
HOLA M'AGRADA PASSEJAR PER LA ZONA DE CAN PALOS, MAS PUBILL, EL MONTPEDROS..... I VOLDRIA PREGUNTAR-TE SI SAPS ALGUNA COSA DE LA MASIA DERRUIDA QUE HI HA DAMUNT DE CAN PALOS A TOCAR A L'URBANITZACIÓ CESALPINA? UNA VEGADA VAIG VEURE QUE ALGU L'ANOMENAVA CAN PALOS VELL I JO CREEC QUE ÉS MÉS ANTIGA. UN SALUT
Hola daft1973!
Segons un article escrit per Miguel Goicoechea de finals dels anys 50 a la revista Vida Sambonyana, aquestes runes corresponen a Can Palós Vell. Es tractaria de les restes d'una masia anterior al segle XVII que va ser abandonada per un incendi i que va comportar que es construis Can Palós a l'any 1700. Com tu dius, es tractaria d'una masia medieval i seria molt interessant que es fesin excavacions arqueológiques al respecte. Salutacions.
Gràcies per la informació, estic molt impressionat dels seus articles.
Publica un comentari a l'entrada