08 de maig, 2008

El que amaga l’Ateneu

M’ha agradat el darrer post del bloc de l’alcalde Jaume Bosch, on d’una manera didàctica i realista ens explica quines són les passes que s’han de continuar per iniciar un nou procés amb possibilitats reals de recuperació de l’Ateneu Santboià pels ciutadans i ciutadanes de Sant Boi, aprofitant les eines que doten als ajuntaments les lleis urbanístiques. Comença un nou camí on s’han d’ajuntar tots els esforços polítics i institucionals amb la societat civil santboiana. L’Ateneu Santboià ha de ser el gran centre cultural que mereix Sant Boi.
Però en aquest post m’agradaria incidir en un tema que considero que també és molt important pel que fa a la futura recuperació pública de l’Ateneu. M’explico: els arqueòlegs i els tècnics municipals que conec i que porten molt de temps treballant en la recerca històrica i arqueològica al Nucli Antic, m’han manifestat moltes vegades que l’Ateneu té moltes possibilitats d’albergar, en el seu subsòl i en les seves entranyes, nombroses restes arqueològiques des dels temps dels ibers i dels romans que permetrien quadrar molta informació sobre els orígens de la nostra població i la veritable importància dels assentaments d’aquests pobles (les darreres i extraordinàries restes arqueològiques trobades en l’àmbit de l’antic Mercadal a prop de l’església parroquial de Sant Baldiri confirmarien aquesta importància); i això és un gran valor afegit que també s’ha de tenir en compte en la futura recuperació de l’Ateneu per integrar-lo en un potent recorregut històric-patrimonial interconnectat amb el Museu de Sant Boi i amb Can Torrents.
Molts santboiants i santboianes també desconeixen que l’Ateneu es va ubicar l’any 1922 a l’antiga finca i masia de Ca l’Amigant; un edifici molt interessant que va se destruït posteriorment amb les successives ampliacions dels espais (veieu fotos 02b i 03b de principis del s. XX d’aquest interessant edifici). Us he posat una foto de les restes de finestrals d’aquesta antiga masia que es troben al carrer Maria Girona i que passen desapercebuts pels vianants.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Ara hem d'estar ben atents de tot allò que passa a l'Ateneu...
Molt interessant el post.
No oblidem que, ja des de fa uns anys, tenim la cultura de l'enderroc total dels edificis, la qual cosa abans no es porta a terme per estalviar temps i esforços, afrofitant així fonaments i estructures anteriors.

elmarge ha dit...

Gràcies Emma pel teu comentari.

Doncs si, com a tot arreu, al llarg de l'història de Sant Boi s'han afrofitat materials de construccions antigues. Només cal veure els murs sense revoc que hi han al Nucli Antic per veure com es barrejavent les llicorelles negres, el torturà, els maons d'argil·la, la pedra vermella de marès i la de pedra Mountjuïc.
Salutacions.

l'Osservatore ha dit...

Hola Xavier. Ja m'has ben aixafat la guitarra amb el teu post, jo volia posar el "pedruscu" de la pared de l'Ateneu com a enigma en el meu bloc...... Es bromaaa, je,je. El que no sabia es de on havia sortit aquesta pedra amb creu incorporada, si de ca l'Amigant (com sembla que es, oi?) o de alguna edificació eclesiàstica, per exemple.
Enfi, continuarem essent absoluts fans d'aquest bloc...

elmarge ha dit...

Hola Osservatore!
M'honores amb la teva visita "a este que es su humilde blog". El tema de la marca de la creu que tant t'ha cridat l'atenció, com a bon observador que ets, està relacionada amb les marques que des de l'Edat Mitja els artesans picapedrers posaven en els blocs que pedra que treballaven per indicar la seva autoria. Les creus eren unes de les marques més habituals però ni han d'altres ben curioses que alguns estudiosos esotèrics relacionen amb la càbala o l'alquimia. Les creus no tenen relació amb si l'edifici era religiós. I sí, crec que es tracta d'un finestrall de l'antiga masia de Ca l'Amigant però sé quina és la seva antigüetat... (si algú ho sap, doncs si us plau que posi un comentari aquí mateix...). Sobre aquest tema trobaràs molta informació a internet; et recomano que vegis aquest article de la wikipedia: http://es.wikipedia.org/wiki/Marcas_de_cantero. Salutacions.

Lourdes ha dit...

Ja fa molt de temps que insisteixo en la importància arqueològica de la zona de l'Ateneu. A banda de testimonis orals que ho confirmen, també he aportat una fotografia i d'altres documents que demostren, sens cap mena de dubte, que durant els anys 50 s'hi van trobar restes romanes i ibèriques. També, cal tenir present l'existència de l'antiga masia de Ca l'Amigant, amb possiblitat de sitges en el seu interior (és interessant fer un passeig pel subterrani).
Per aquest, i per d'altres motius, fa anys que lluito per protegir i recuperar els espais de l'Ateneu Santboià. Espero que ara s'entengui millor tota aquesta lluita.

http://vilaboixxi.bloc.cat/post/10923/156685
http://vilaboixxi.bloc.cat/post/10923/161621