25 de maig, 2008

El túnel secret del castell de Sant Boi.

El passat divendres vaig assistir a la festa-sopar de celebració dels 50 anys de funcionament de l’hotel “El Castell”. I vaig tenir la sort de seure a taula amb treballadors de l’hotel –alguns d’ells porten quasi 35 anys treballant en aquest lloc- i conèixer al xef que es va jubilar fa poc i al nou xef . Amb el nou xef (Eugenio) vaig tenir una interessant conversa sobre gastronomia i de la seva voluntat d’impulsar una innovadora carta (per cert, felicitats Eugenio pel sopar... va ser genial). Però també vam parlar de la història del castell amb els treballadors més veterans... Tal com assenyala la història de Sant Boi publicada a la Enciclopèdia Catalana “el que és un argument incontestable és que el topònim antic es desconeix i que els primers documents medievals denominen l’indret amb el mot àrab d’Alcalà, que significa ‘castell’”. I el que també està clar és que quedem pocs vestigis visibles del castell –molt reformat des d’abans de la seva reconversió com a hotel l’any 1958- si exceptuen un escut esculpit en pedra de Montjuic del s. XVIII amb la inscripció 1786. Però tornant a la conversa que vaig tenir amb els treballadors de l’hotel: em van informar de que existeix una antiga galeria secreta excavada en el rocam de llicorella que comunicava el castell amb el riu Llobregat; un d’aquest treballadors em va dir que la va recorre sencera i que acaba al riu on existeix una reixa que no permet el seu pas. És molt probable que aquest túnel tingués una funció de ràpida evacuació per poder travessar el riu amb barca per anar en direcció a Barcelona atesa la importància estratègica que va tenir aquest castell sobretot a l’època de la Marca Hispànica. I el que finalment voldria comentar de la conversa que vaig tenir amb els treballadors de l’Hotel el Castell, és del seu orgull de treballar en aquest lloc i de la feina que han fet tots plegats. Felicitats a la propietat, a la gerència i a tots els treballadors per 50 anys de bona feina!

7 comentaris:

Lourdes ha dit...

Això del túnel secret ho he sentit explicar moltes vegades. Seria interessant passar-hi, oi? De ben segur que trobarem qui ens pugui explicar més anècdotes al respecte.
Salutacions
Lourdes

elmarge ha dit...

Crec que seria interessant que es pogués crear un grup de recerca i investigació d’aquests elements patrimonials de Sant Boi (túnels, galeries, mines d’aigua) amb recolzament d’un grup federat d’espeleologia i amb la supervisió del Museu de Sant Boi. A la Serra de Marina es va fer una tasca similar i es van publicar dos llibres molt interessants.
Salutacions.

Mingo ha dit...

Excelente trabajo el que estás realizando, yo tambien habia sentido explicar algo sobre el tunel secreto, Haber si consigues algún dato más.Saludos Xavier!

elmarge ha dit...

Gracias Mingo por tu comentario. Mi deseo es divulgar las cosas interesantes que tenemos cerca, que por otra parte, seguro que han sido objeto de un estudio serio y científico por parte de otras personas. En ningún momento de este blog he querido otorgarme "descubrimientos" sino divulgar.
Saludos.

Anònim ha dit...

Jo també havia escoltat parlar d'aquest túnel, però ningú no m'ho podia assegurar. Tal com dius, sería interesant crear un grup de recerca i investigació. Gracies per la teva informació. Una abraçada,

Joan Carles Patrón ha dit...

Com sempre, una magnífic article, Xavier. Gràcies per la teva tasca de divulgació!
Una abraçada!

Unknown ha dit...

Jo no dic que no sigui cert, però aquests túnels mítics mai no s'estudien ni publiquen correctament. Generalment, al final, no existeixen o no són tan llargs com la gent pensava... Un túnel des del castell a la llera del riu hauria de fer més de 400 metres de llarg i salvar un desnivell de 50 metres... De totes maneres, si necessiteu que us acompanyi un arqueòleg a veure'l, espero que m'ho direu...