07 de juny, 2009

Racons del Baix Llobregat (VIII). Sant Salvador de les Espases.





Si ha un racó del Baix Llobregat que es pugui considerar com a espectacular i èpic és Sant Salvador de les Espases.
Aquest racó fronterer amb la comarca del Vallès Occidental seria la escenografia perfecta d’una pel·lícula d’aventures on es necessités les runes d’un castell, d’una muntanya que fos un niu d’àguiles i que donés la imatge d’un territori fronterer.
I efectivament, l’origen de Sant Salvador de les Espases podria havia estat el d'un punt fronterer de l’antiga Marca Hispànica que l’emperador Carlemany va crear per defensar el seu imperi front l’avanç dels àrabs a la Península Ibèrica, encara que a nivell documental no sembla citar-se fins a finals del s. X.
I perquè un lloc que desprèn pau i serenor des del s. XVI com a santuari, uneix el nom de Sant Salvador i un estri de guerra com és la espasa?
Com en molts llocs, les llegendes donen la resposta: El compte Borrell de Barcelona, a inicis del s. XI, va lliurar una tremenda batalla en aquest indret contra els àrabs invasors i sembla ser que el comte, davant de l’atac ferotge de l’invasor, va demanar ajut al cel i aquest li va enviar una pluja de espases de foc contra l’enemic.
Des de l’explanada que hi ha davant de la entrada de la ermita, podem gaudir d’una espectacular visió del conjunt de la serralada de Montserrat on ens podem imaginar aquella suposada pluja d’espases.
A Sant Salvador de les Espases només es pot pujar caminant per diverses rutes. Jo, us proposo que pugeu des de la carretera asfaltada que dona accés a l’antic balneari de la Puda (un trencall de la carretera que va de Martorell a Manresa, abans d'arribar a Monistrol de Montserrat), on podreu aparcar el cotxe i trobar un senyal que indica l’inici del camí.
És una agradable excursió on els nens i les nenes poden fruir de la fusió de natura, patrimoni històric i llegenda que ofereix aquest lloc (aneu en compte amb les espases que us caiguin...).

Us recomano llegir també la informació que aporta aquest bloc:

http://esparregueraciutatdelmeucor.blogspot.com/2006_11_01_archive.html

11 comentaris:

Vicenç Bon ha dit...

Com a nota complementària, val a recordar que, en altres èpoques, hi havia en un racó una vella bandera espanyola amb l'àliga franquista, en la qual era costum mocar-se quan hom arribava al santuari.

Carlangues ha dit...

Jo vull anar un dia, pot ser xulissim!!!!!

Sergi Turiella ha dit...

Jo també m'apuntaria, a veure si els del CESBOI s'animen?

Iván Vega ha dit...

Hola Xavier!

La veritat es que si que es un lloc espectacular, místic i molt solitari, les 3 vegades que he estat només me trobat una vegada gent.
Sempre he pujat des d'Olesa, pel Pla del Fideuer, mai he provat la pujada des de la Puda, a veure si un dia m'engresco.
Per cert el trencall de la Puda es troba (direcció Martorell-Manresa) passat Olesa de Montserrat (aprox. a 1 km de passar la benzinera de Repsol)i abans de Monistrol de Montserrat.
Suposo que haurà estat un lapsus!

Salutacions!!!

elmarge ha dit...

Osti!!! És veritat! He confós Monistrol amb Olesa... ara ho corregeixo. Gràcies.

salutacions.

Buscador d'Indrets. ha dit...

Sergi: Els de Cesboi han realitzat varies sortides per Sant Salvador de forma circular, en poc menys de dos anys. Ho sé per què una d'elles la vam realitzar nosaltres.
Aquest racó m'encanta, bé m'he criat a Les Planes d'Olesa i pujavem molt sovint era tota una aventura. Sempre m'ha recordat a una pel·licula, Los Inmortales.
Ara fa temps que no hi pujo, a veure si m'acosto.....

CP Su ha dit...

What a view !

Greetings from Malaysia.

Mingo ha dit...

A ver si nos animamos el personal de AFOBOI, y hacemos esta excursión, hay buenas tomas para realizar y además tenemos tambien un castillo, ¿que tal un amanecer?. Has realizado un gran reportaje acompañado de un gran texto informativo. Saludos!

elmarge ha dit...

Thank you, Su Chua Phin!

elmarge ha dit...

Pués Mingo... si os hace falta un "sherpa", ya sabéis...

Saludos.

Paky ha dit...

Tens tota la raó. Sería la escenografia perfecta d’una pel·lícula d’aventures on es necessités les runes d’un castell, d’una muntanya... Gracies a tu conec molt indrets per visitar. Una forta abraçada,