04 de juliol, 2009

“Barcino” de Maria Carme Roca

“Barcino” és un regal pels lectors de novel·la històrica i pel amants de l’època romana que ens fa Maria Carme Roca. Aquesta novel·la us xuclarà el temps que destineu a fer volar la vostra imaginació i –com si fos una màquina del temps- us trobareu envoltats per escenaris del món romà d’una Barcelona quan es deia Barcino.
La novel·la ens parla de la vida d’un personatge barceloní -amb tints d’heroi- que va existir de veritat al segle II: Luci Minici Natal Quadroni Ver.
A Maria Carme Roca li va estimular molt utilitzar aquest personatge; el motiu és que ella va néixer al carrer Sant Domènec el Call, a la Barcelona antiga on estava la ciutat romana de Barcino. I la casa on va néixer –translladant-nos en la màquina del temps- estava a pocs metres de la domus de Luici Minici… Interessant, oi?
La novel·la retrata magistralment a un Luci Minici que és el l’home bo i just de la pel·lícula –tenint en compte el context històric del moment- que pateix des de la seva infància una lluita psicològica amb un dolent que es diu Teseu.
La novel·la seria digna de ser traslladada a la gran pantalla convertida en una d’aquelles espectaculars pel·lícules de romans.
I si voleu un consell final… Abans o desprès de llegir aquesta magnífica novel·la, visiteu les ruïnes de Barcino anant a la Plaça del Rei i baixar a elles des de l’interessant Museu d’Història de de Barcelona; si no heu anat mai, al·lucinareu.

Us recomano llegir també el meu post sobre el llibre "El monestir proscrit" també de Maria Carme Roca.