17 de setembre, 2008

Racons del Baix Llobregat (IV). Santa Maria de Cervelló, un racó màgic.

Si hi ha algun racó màgic en la comarca del Baix Llobregat és el conjunt format per l’església romànica de Santa Maria de Cervelló i l’enrunat castell de Cervelló.
La màgia que em transmet aquest lloc, la he sentit des que era petit en aquelles excursions inovidables que fèiem amb mon pare caminant tot el dia des de Sant Boi fins a Torrelles de Llobregat i de Torrelles fins aquest lloc (és molt recomanable fer aquesta excursió que passa per racons tan interessants com els voltants de la masia de Can Riera i les seves espectaculars penyes. A Rutes pel Baix podeu trobar una part d’aquest recorregut a peu des de Torrelles).
I perquè és tan màgic? Per una fusió única de natura i patrimoni històric que es percebeix en aquest racó: Santa Maria de Cervelló està construïda a la mateixa cantera on es va extreure el rocam vermellós que va servir per construir-la (al passadís que queda entre la cantera i l’esglèsia encara es poden observar les marques dels pics que servien per tallar la roca rogenca). No ens deixarà tampoc indiferents les espectaculars formes en el rocams vermellosos que l’erosió ha format al llarg dels segles i que l’home ha sabut utilitzar per construir cisternes, tombes antropomòrfiques i amagatalls eremítics. I és màgic també perquè el castell de Cervelló està pràcticament amagat entre la vegetació com si fos l’escenari del conte de “la Bella Durment” (de fet, la culpa de que estigui així d’enrunat i d’amagat entre la vegetació no és de la bruixa dolenta sinó d’en Felip V que el va fa enderrocar aquest castell desprès de la derrota de l’Onze de Setembre al 1714). L’església romànica de Santa Maria és d’estil llombard però amb afegits d’altres èpoques (especialment, la portalada, d’estil renaixentista i està feta amb rocam del que s’estreia de la muntanya de Montjuïc) i en una cantonada posterior de la mateixa trobem que una tomba antropomòrfica a sota dels murs de l’església; també trobem una vella escala de pedra que ens porta fins a la interessant Creu de Terme que va ser refeta desprès de la Guerra Civil. Si seguim el corriol que surt pel davant de l’església ens portaria de seguida fins a unes altres tombes antropomòrfiques (mireu aquí una tètrica foto de principis de segle XX de l'arxiu Salvany) i a un espectacular amagatall humà excavat en el rocam. Des de la petita explanada del davant de l’església tenim una espectacular vista de la muntanya del Puig Vicenç amb la masia de Can Sala de Baix al davant (aquesta zona està a dins de l’espai d’interès natural de les Muntanyes de l’Ordal). Per accedir a les runes del castell i de la seva capella és millor continuar a peu per la carretera asfaltada que puja fins a una urbanització i en una obertura el tancat de protecció de la carretera accedir-hi. Des de la població de Cervelló es pot accedir per una carretera ben senyalitzada que conta amb un carril bici i de vianants segregat. Si cliqueu aquí podeu veure un reportatge de la zona.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Xavier! No coneixia Sta. Maria de Cervelló! Moltes gracies per mostrar-nos racons tan màgics!!! Una abraçada,

Anònim ha dit...

Un plaer llegir-te, relates els llocs molt millor que la millor guia que puguem comprar. Gràcies.

Una abraçada

Mingo ha dit...

Impresionante como siempre , otro sitio que tengo que ir a visitar.Las fotografias que has publicado son excelentes. Saludos!