20 de novembre, 2009

La recuperació dels senders del Parc Forestal Montbaig

Als que us agrada caminar per la muntanya i el senderisme, crec que em donareu la raó en l’afirmació que és més agradable caminar per un sender o un corriol que per una pista forestal. Com diu un amic, caminar per un sender permet un contacte més “íntim” amb la natura.

El Parc Forestal Montbaig és un privilegiat espai natural de la comarca del Baix Llobregat que té una alta freqüentació de persones àvides de contacte amb la natura. Un privilegi que tenen les poblacions de Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat i Viladecans i que altres ciutats de l’Àrea Metropolitana de Barcelona no podem gaudir al no haver preservat cap entorn natural.

La gran majoria de les persones que s’apropen caminant o en bicicleta al Montbaig ho fan per les pistes forestals que permeten l’accés al cim, on està la fotogènica ermita de Sant Ramon i on es pot fruir d’una extraordinària panoràmica. Però al Montbaig també existeixen una xarxa de senders, molt desconeguts, i pràcticament sense senyalitzar.

Aquests senders han estat recentment recuperats pel mòdul forestal de l’Escola Taller de Sant Boi que gestiona CORESSA. Molts d’ells estaven cegats pel creixement de la vegetació i pels efectes de les tràgiques ventades del passat mes de gener. Pels joves que treballen en aquest mòdul és una magnífica experiència per aplicar els seus coneixements en l’ús de maquinària forestal (moto serres i desbrossadores) i de reconeixement d’espècies vegetals i és una tasca gratificant perquè també es fa una tasca de millorar els accessos i fer escales aprofitant la natura.

Per la meva experiència de 6 anys treballant en aquests programes d’inserció laboral (escoles tallers i taller d’ocupació), us puc assegurar que moltes de les persones que formen part d’aquest programes es converteixen en grans defensors de la natura i voldrien treballar sempre en aquest àmbit (cosa que és difícil per les poques empreses que es dediquen a aquestes tasques a la comarca, encara que al Baix Llobregat hi ha molt feina a fer en un territori on 60% és forestal però que està deixat de la ma de Déu...).

Els senders recuperats o que s’estan recuperant són aquests:

El sender del Torrent d’en Pedro
El sender de la Carrerada
El sender de la Roca Negra
El sender de Can Tutussaus
El sender de la Torre Elèctrica
El sender del Torrent de Gualbes
El sender del Cordal de Sant Ramon
El Camí vell de Sant Ramon.

I si voleu un consell, la millor manera de descobrir-los és perdent-se pel Montbaig.

4 comentaris:

Ricardo ha dit...

Com sempre el teu treball és excepcional, et felicito i espero que algun dia se't reconegui.
Una abraçada

elmarge ha dit...

Gràcies, Ricardo. Però és una feina coral de molta gent.

Cornellanenc ha dit...

Hola Xavier,
felicitats pel blog en general, m'encanta.

Sobre els diversos senders hi ha algun plànol publicat?

"Gràcies" a la destrossa que ha patit l'itinerari de la pedra seca, he tingut la sort de perdrem un parell de vegades per la muntanya, i m'agradaria saber per on he estat, és a dir el nom dels senders que he anat recorrent. Suposo que són el llistat que has posat al blog, però pel nom només no els puc identificar.

Gràcies de nou pel blog, molt xul·lo!

elmarge ha dit...

Hola Cornellanenc!

Doncs aquests noms no estan indicats (només estan indicats els noms de les pistes forestals). Et recomano que et compris un plànol que ha editat a l'ajuntament de Sant Boi on surten bona part d'aquests senders indicats a sobre d'una bona ortofotografia (els podràs trobar a pràcticament totes les llibreries de Sant Boi).

Una abraçada.